AlfaSol Kombi – egy-kollektormezős rendszer

Napkollektoros HMV-készítő, medence- és kiegészítő épületfűtő rendszer, sikkollektorokkal

Ezek a napenergia-hasznosító rendszerek egész évben folyamatosan leterheltek, és kihasználtságuknak köszönhetően jóval gyorsabban megtérülő beruházások a tipikus (HMV-készítő és épületfűtő) szolár kombirendszerekhez képest. A szolár kombirendszerek nyári üzemére jellemző mindennapos üresjárati állapot (stagnáció) kialakulása ezen rendszerek rendeltetésszerű üzemeltetése során nem fordulhat elő.

Egy referenciarendszer rövid leírása (Budafok 2002):

300liter/nap használatimelegvíz készítés, 120m2 lakóterület kiegészítő épületfűtés és 54m2 felszínű beltéri medence fűtése. A napenergia hasznosítása szempontjából jó tervezésűnek minősülő épület hővesztesége legfeljebb 10kW. A medence fedett, egész évben használatban van. A hasznosított napenergiával kiváltandó a hagyományos energiaköltségek évi legalább 50 %-a. Rendszerdiagram 

A tetőbe integrált napkollektormező fő részei: szelektív Brillanta bevonatos Cu-abszorberek, speciális fogadó- és tömítőszerkezetbe ágyazott szolár üvegfedés, 100mm vastag Therwoolin hőszigetelés. A napkollektorokban felmelegedett hőhordozó közeg egyrészt a használatimelegvíz készítéséhez szükséges hőenergiát biztosítja, a két-hőcserélős szolár bojler (ASSOS BL2-300) alsó hőcserélő csőkígyóján keresztül, továbbá egy külső hőcserélőn (Spirec KN3) keresztül a fűtési körbe kapcsolt puffertárolót fűti (Emmeti Accumulo 1500), amely az épület padlófűtésére segít rá. Ha a puffertároló felső részében a hőmérséklet magasabb mint a visszatérő fűtőközeg hőmérséklete, akkor egy motoros zónaszelep (Honeywell VC) a visszatérő fűtőközeget a puffertároló alsó részébe irányítja, miközben a napkollektorokkal felfűtött puffertároló felső részében levő és a visszatérő fűtőközegnél melegebb közeg kerül visszavezetésre a kazánba. A medence vize a vízforgató körbe beépített hőcserélőn (B300) keresztül kerül felmelegítésre. A HMV készítéshez szükség esetén a HMV-tartály felső hőcserélőjén keresztül rásegíthet a puffertartály vagy a kazán. A medencefűtés ugyancsak biztosítható a kazánról is a másik medencefűtő hőcserélőn (B300) keresztül.

A rendszer automatikus működését egy 3-zónás vezérlő elektronika (DC31) biztosítja, a motoros zónaszelepek és keringtető szivattyúk megfelelő működtetésével. Az automatika többféle előnykapcsolás szerint vezérelheti a rendszer működését, pl. a napkollektorok először a HMV-tartályt, majd a puffertárolót és végül a medencét fűtik.

A rendszer úgy van méretezve, hogy április közepétől október végéig a fűtési energia közel 100%-ban napenergiával biztosítható legyen. A rendszer gazdaságossági számítását az SPF PolySun 3.3 (CH) számítógépes szimulációs szoftverrel végeztük el. A HMV-készítést az épület- és medencefűtést együttesen figyelembe véve számított éves energiamegtakarítás 62%.

A rendszer tájékoztató ára :  3,6 MFt + ÁFA (2002). Az ár nem tartalmazza a hagyományos fűtési rendszerhez tartozó kazán és kazánköri szerelvények, a medence vízforgató rendszer költségét.

Azonnali elérhetőség
Tel:
+36 1-216-1500
Email:
alfasol@alfagas.hu