Napkollektoros épülethűtés

Épülethűtés Magyarországon napenergiával? 

 

TERMÉSZETESEN!
 
A napenergia leginkább akkor áll rendelkezésre, amikor hőre alig, hűtésre viszont annál inkább szükség van. A szolár hűtés lehetővé teszi, hogy nyáron szinte teljes mértékben tiszta és ingyen napenergiával váltsuk ki az épületek hűtésére fordított, túlnyomórészt környezetszennyező módon előállított, drága villamos energiát.
 
solar cooling heating
 Egy alkalmasan méretezett napkollektoros rendszer képes a teljes nyári hűtési energiát napenergiával biztosítani. A fűtési időszakban a rendszer az épület fűtésére segít rá. A használati melegvíz-készítés energiaszükséglete télen-nyáron közel 100%-ban napenergiával fedezhető. Így a napkollektoros rendszer egész évben ki van használva.
 
A világ legnagyobb – napenergiával üzemelő – légkondicionáló rendszere a CLIMASOL technológiával valósult meg. Ez a görögországi Photonio projekt, a szolár légkondicionálás első kereskedelmi alkalmazása, amely síkkollektorok használatán alapul vákuumcsöves kollektorok alkalmazása helyett. Ezt követi a magyarországi Tesco napkollektoros hűtő-fűtő rendszere, ahol ugyancsak síkkollektorok vannak alkalmazva. A hűtő rendszer lelke a napkollektorokban termelt hővel hajtott abszorpciós folyadékhűtő, az un. termikus kompresszor.
 
A SOLE S.A. által kifejlesztett CLIMASOL abszorpciós hűtők 70°C-os tápvízzel már gazdaságosan működnek (COPel@70C>6), lehetővé téve a viszonylag alacsony hőmérsékletű (60-80°C) meleg vizet termelő síkkollektorok alkalmazhatóságát, a magasabb hőmérsékletre képes de jóval drágább vákuumcsöves kollektorok helyett.
 
Az általunk tervezett és kivitelezett napkollektoros hűtő-fűtő rendszer (Tesco Budaörsi Hipermarket) elnyerte az Ökoindustria 2009 Nemzetközi Környezetipari Szakkiállítás Nagydíját, továbbá a XVIII. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága kiemelt elismerésben részesítette a tárgyi projektet.  

Szabványosított szolár abszorpciós hűtőrendszerek 35-1500 kW hűtőteljesítmény tartományban.

Referenciák:

Kérdőív (szolár fűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszerek előméretezéséhez)

Azonnali elérhetőség
Tel:
+36 1-216-1500
Email:
alfasol@alfagas.hu